Quick Help

Knowledgebase is a categorized collection of answers to frequently asked questions (FAQ) and articles. You can read articles in this category or select a subcategory that you are interested in. Wat is een responsive of een adaptive webdesign?

Solution

Steeds vaker hoor je de kreten "responsive webdesign" (RWD) en "adaptive webdesign". Maar wat betekenen die twee termen nu precies? en welke is nu beter?

Waarom is het ontstaan?

Door de groei van nieuwe soorten internetapparatuur zoals smartphones, tablets, iPads, etc. waren de mensen opeens in staat om overal en altijd online te zijn. Het grote verschil in schermgrootte tussen deze verschillende apparatuur zorgde er echter ervoor dat de meeste websites niet langer goed werden weergegeven.

Het antwoord hierop kwam in de vorm van responsive en adaptive webdesign, bedacht door Ethan Marcotte. In plaats van ontwerpen in pixels, begon Marcotte te werken met flexibele grids en percentages.

Responsive webdesign (RWD): wat is het precies?

Bij het maken van een responsive webontwerp wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte zonder dat de leesbaarheid daaronder lijdt. Het ontwerp reageert op de ruimte van het scherm of venster en past zich automatisch aan omdat de grids flexibel zijn.

Het doel is een betere gebruikerservaring op alle apparaten, onafhankelijk van het schermformaat. Het nadeel is een langere laadtijd omdat de template continu moet berekenen hoe breed het weergavescherm is en welke content opgehaald moet worden. Dat kost veel uren progammeerwerk, testen en problemen oplossen. Een responsive design is om die reden wat kostbaarder.

Adaptive webdesign (AWD): een stapje verder.

Responsive design was een mooie eerste stap. Toch bleek dat er meer nodig was om een website goed te laten functioneren op mobiele apparaten. Vooral de langere laadtijd is problematisch voor de haastige mobiele gebruiker die onderweg van A naar B snel wat moet opzoeken.

Aaron Gustafson was de eerste om daarmee aan de gang te gaan. Zijn eigen website is supersimpel. Een adaptive webdesign zorgt ervoor dat de functionaliteit van de website zich automatisch aanpast aan het schermformaat, locatie en tijdstip. Afhankelijk vanaf welk apparaat de site wordt geopend, wordt de daarbij aansluitende template opgehaald. Je kunt net zoveel of zoweinig functionaliteit toevoegen als je maar wilt om de content beter te laten aansluiten bij de verwachting van de bezoeker. De website laadt snel op alle apparaten.

Ook aan adaptive design hangt een hoger prijskaartje omdat het heel veel werk is om te maken. Het grootste voordeel is dat je geen aparte mobiele versie hoeft te laten bouwen en content maar op één weblocatie beheert wordt.

Blije bezoekers komen terug.

Een optimale gebruikerservaring geeft de doorslag of mensen op je site blijven, snel vertrekken, blijven terugkeren en/of je site met anderen delen. Door te werken met een adaptive webdesign kun je bezoekers veel specifieker bedienen met behoud van een snelle laadtijd.

Samenvatting.

Ondanks dat het in eerste instantie duurder is om een responsive of adaptive website te laten maken, valt het op de langere termijn best mee. Het voordeel is dat je niet óók nog een mobiele versie of een app hoeft te laten bouwen. Ook fijn voor de content manager. Je hoeft maar op één plek content te beheren. Het komt op je bezoekers heel professioneel over als je site net zo snel, leuk en goed is op een telefoon als op een desktop.

 
Was this article helpful? yes / no

Article details

Article ID: 46

Category: Domein

Rating (Votes): Article rated 3.5/5.0 (11)